Derfor skal du stemme til folketingsvalget

I Danmark bliver der jævnligt udskrevet forskellige slags valg. Blandt andet bliver der hvert fjerde år udskrevet folketingsvalg. Hvis du ikke er så politisk interesseret, er du måske ikke helt med på, hvorfor dette valg er så meget vigtigere end alle de andre valg.

Det skyldes, at Folketinget, sammen med regeringen, udgør den lovgivende magt i Danmark. Det vil med andre ord sige, at det er Folketinget, der er med til at udskrive love. Hvis du gerne vil have indflydelse på lovene i Danmark, skal du derfor stemme til folketingsvalget.

Mere om Folketinget

Folketinget består af 179 medlemmer. Heraf bliver fire af medlemmerne stemt ind af henholdsvis Grønland og Færøerne. Det vil derfor sige, at der er 175 ledige pladser, som danskerne skal stemme om. Det er her, hvor du som vælger kommer ind i billedet.

Når du stemmer, er du nemlig med til at bestemme, hvordan de 175 pladser skal fordeles. Det vil derfor også sige, at du er med til at bestemme, hvem der skal vedtage love i Danmark.

Folketingsvalget er derfor din chance for at få indflydelse på lovgivningen i Danmark. Derfor bør du også sætte dig grundigt ind i, hvem du vil stemme på. Ligesådan er det også vigtigt, at du rent faktisk får stemt.

Find den rette folketingskandidat

Der er altid mange folketingskandidater, der stiller op. Derfor kan det også være svært at finde den rette. Den folketingskandidat som du vælger, skal repræsentere dig i Folketinget. Hvis vedkommende altså får stemmer nok.

Det er dog en næsten umulig opgave at finde en folketingskandidat, som du er fuldstændig enig med i alt. Det er nemlig så mange politiske områder i det danske system, at det er meget svært at være enig om alt.

Derfor bør du i stedet finde ud af, hvilke politiske områder der er allervigtigst for dig. For nogle mennesker er det indvandringsområdet, hvor de gerne vil have en mere lempelig eller restriktiv politik. For andre mennesker er det skatteområdet, hvor de typisk gerne vil have et lavere eller højere skattetryk. Det kan også være klimaområdet eller et hvilket som helst andet politisk område.

Når du har fundet de vigtigste områder for dig, kan du lettere finde en folketingskandidat som du er overordnet enig med. Ham eller hende bør du sætte dit kryds ved.