Hvor finder man rav ?

Rav har ellers været et eftertragtet materiale op igennem 80erne og 90erne, hvor det især er blevet solgt som souvenirs ude ved kysterne, hvor det blandt har taget form i halskæder, ringe og øreringe. I dag har spørgsmålet ikke længere så meget fortjeneste for øje. I dag er det mere end fritidsbeskæftigelige eller en egentlig trang mod naturen. Danmarks største produktforhandlere for raventusiaster i Danmark Ravfund.dk har et fint kort på deres side hvor der vises hvor der bliver fundet rav. Du kan også blive klogere her på siden om, hvordan du lettest finder rav, hvis du er nybegynder.

De lavt hængende frugter – Hvordan finder man rav
Den jyske vestkyst har uden sammenligning de største forudsætninger for, at der kan dukke rav op i stensamlingerne tæt ved stranden. Den lange kyststrækning giver nemlig bølgerne en enorm kraft, når de skyller mod land. Det betyder, at ravklumper bliver revet op fra havbunden, hvor de bliver samlet tættere mod lad sammen med almene strandsten. Gå derfor langs kysten og nærstuder gerne de sten, som du falder over på din vej. Rav er karakteriseret ved bronzeagtige farve, som samtidig er gennemsigtig. Prøv eventuelt at vaske stenene rene i saltvandet – ofte er stenene nemlig indsmurt i sand fra havbunden.

Nogle ravlygter er dyre andre billige

Der er en ren jungle af ravlygter hvis man søger på Google men hvis man kikker lidt efter på de hjemmesider der kommer frem i søge resultatet så finder man hurtigt ud af at de alle salger de samme 5-6 modeller ravlygter under forskellige navne. Hos ravfund har ravlygterne ingen navne som jeg lige kan se det. Producenten fortæller lidt om det med prisen på deres forskellige ravlygter på siden så igen skal du holde tungen lige i munden så du ikke får købt noget du ikke får brug for, de skriver følgende:
Når der skal produceres en Ravlygte er der rigtig mange faktorer der spiller ind som feks. lysets længde, lysets bredde og farven som Ravet skal gengive. Hvis en Ravlygte skal lyse langt skal lyset koncentreres og bla. reflektorer skal passe til de anvendte LED, koncentrerede Ravlygter er umiddelbart det der er billigst at lave da det ikke kræver så mange LED. Hvis Ravlygtens lys skal være bredt kræver det enten et meget stort lygtehoved eller specielle prismer/linser der kan sprede og samle lyset som vi feks. bruger i vores Epi serie. Ravlygter med bredt lys er generalt dyrere at producere da det kræver flere LED og mange gange specielle drivere til styringen af lyset. Skal Ravlygten derimod have både langt og bredt lys kommer den store udfordring da det i de fleste tilfælde vil kræve både et stort lygtehoved med mange LED samt specielt fredstillede LED med vinklet lys og det er en dyr process og det næste problem er strømforbruget i disse lygter da mange specielle LED vil kræve meget strøm, hvilket betyder mange batterier i lygten og for at opnå dette bruges der en teknik hvor batterierne serie forbindes. Det gør man for at øge spændingen men strømstyrken øges ikke så disse lygter vil normalt ikke have så lang drifttid. Skal Ravlygte produceres med specielle LED for at ændre på Ravets egenskab så det reflekterer i en anden farve er dette endnu en udgift i produktionen. Forskellen på det synlige lys fra en Ravlygte kan være stor og her på billedet vises der en almindelig Ravlygte til venstre og lyset fra en sådan er kraftig lilla og en smule rødligt i lyskeglens midte. Ravlygter som denne har en bølgelængde på 395-397nm og de vil få Rav til at reflektere i en svag gul nuance og det er den type der er mest kendt på markedet. Der findes dog mange andre modeller af Ravlygter som udelukkende produceres her hos os og ser vi på lyskeglen til højre i billedet ser vi en farve der bevæger sig over i mere lyse nuancer men dog stadig lilla i lyset og det er bla. Pro Yellow og Crystal Clear som alle udsender et lys på en manipuleret bølgelængde. Når Ravet rammes af denne type lys vil det reflektere i en markant anderledes gul farve som er meget lettere at få øje på.